EXPOSICIÓ ACTUAL

Nocturn

Josep Maria Cazares

Del 5 de juny a l’1 de maig

 

Strangers in the night

La nit com a fons en aquesta col·lecció de quadres amb plans i contraplans i jocs de miralls. Amb el seu ja inconfusible estil, Cazares es mou en temes recurrents del seu univers estètic: la nocturnitat, els interiors, el jazz, les estacions de tren. Ho fa amb una amplitud cromàtica volgudament limitada, bàsicament blaus, ocres i granats, que té una evident voluntat narrativa.

L’autor ens presenta unes escenes com una mena de micro històries inacabades. És l’espectador –tal vegada voyeur- qui intueix o inventa l’esdevenir d’uns personatges que, amb el seu aire solitari i melangiós, s’aferren a les llums de la nit per tal de no abocar-se a les seves ombres, o potser a trobar un amor torrentós que els salvi del pou. O potser… wondering in the night.

 

Xavier Reverté

EXPOSICIONS ANTERIORS

A&D

A d’Art i D de dones

Anna Agustí, Carme Aliaga, Laia Arnau, Lita Cabellut, Marta Duran, Pilar López Báez, Rebeca Muñoz, Maria Perelló, Aurembiaix Sabaté, Montse Valdés, Maite Villafranca i Lidia Vives 

Del 6 de març al 30 de maig

 

La galeria Espai Cavallers, el mes de març,
amb motiu del Dia Internacional de la Dona
Treballadora, presenta una exposició col·lectiva en
què l’eix central es mostrar es mostrar i visibilitzar el
talent artístic en femení a través d’una una selecció
d’obres de les artistes següents:
Cadascuna presentarà els seus darrers treballs i s’hi
podrà veure pintura, escultura i obra gràfica.
Tanmateix aquesta obra permetrà veure la posició de
les dones en el món de l’art contemporani i com a poc
a poc s’han anat creant el seu lloc en el panorama
artístic.

ELIGE SOLO UNA MAESTRA: LA NATURALEZA

Jesús Martínez

31/01/2020 – 01/03/2020

A veces un color, un matiz, un valor.
A veces una luz, un reflejo, una sombra.
A veces una línea, un volumen, un movimiento.
A veces una forma, una materia, una textura.
A veces un lugar, un espacio, un ambiente…

A veces todo.
El exceso es un defecto. Decía León Bloy.

A veces nada.
Nada es más real que nada. Decía Samuel Beckett.

Dibujo, pintura, cerámica, escultura, joyería…
Hay que hacer las cosas como si fueses un profesional, incluso si eres un aficionado. Decía mi
padre.

Lápiz, oleo, pastel, gouache, tinta, acuarela…
No quieras tocar demasiadas teclas o serás aprendiz de todo y maestro de nada. Decía mi
madre.

Buscas,
y buscas
y sigues buscando…
Pretendes el alma de las cosas y apenas consigues arañar la superficie…

No temáis a la perfección. No la conseguiréis jamás. Decía Dalí.

JOSEP I RAMÓN MOSCARDÓ I COL·LECTIVA DE NADAL AMB EL TÍTOL 15 ANYS, 15 ARTISTES

08/12/2019 – 23/01/2019

Aquest novembre de 2019 la galeria Espai Cavallers ha fet 15 anys des de la seva obertura. És per això, i des del mes de desembre del 2019 fins el mes de novembre del 2020, que s’organitzaran exposicions i diverses activitats relacionades amb el número 15. D’aquesta manera, ja en l’exposició d’aquest mes de desembre, us presentem: Una exposició a la sala interior de la galeria amb un conjunt d’obres que recull una mostra del treball de Josep Ramón Moscardó amb un total de 15 obres. La col·lectiva de Nadal amb el treball dels 15 artistes segûents: Sònia Alins, Joan Artigas Planas, Jordi Bresolí, Lily Brik, Carlos Díaz, Mercè Humedas, Didier Lourenço, Gregorio i Pol Iglesias, Rebeca Muñoz, Perico Pastor, Marta Pruna, Magí Puig, Lourdes Ral, Alba Santacreu i Joaquín Ureña.

CISALLA, PEDRA, PAPER

Rebeca Muñoz, Perico Pastor, Marta Pruna

08/11/2019 – 07/12/2019

Reflexions de l’artista:

Aquesta exposició ha estat lenta a néixer –ja deu fer més de cinc anys que en vam començar a parlar, però les coses de la vida i de l’ofici ens han fet esperar fins ara. El temps que es dilata, però, permet de reflexionar, i crec que l’exposició hi ha guanyat. Com escriu la Marta:

Aquí miro d’ alentir el ritme, aturar-te del tot per entendre un poema visual que s’ ens escapa contínuament. Intentar entendre el passat fent presències dures, perdurables..i deu ens ha donat la memòria per fer crèixer roses al desembre.(…) Trobar el teu fil que et subjecta entre el cel i la terra, segur, subterràni, ple de coneixements callats.

El que hagués estat una mostra interessant de l’obra  de tres artistes treballant amb materials diversos ha esdevingut un diàleg, una reflexió a tres, sobre allò que les nostre mans fan dia rere dia i que tan bé descriu la Rebeca :

Busco las palabras y encuentro mis manos. Difícil explicar el sonido de campana de una piedra o el del martillo sobre el yunque. Cómo expresar el tacto del barro entre las manos o el  olor del carbón en la fragua.

Els materials son diversos, imposen les tècniques, ofereixen l’inabastable ventall de possibilitats.  Els tres estils son diferents, però els tres tenim en comú, em sembla, de no ser ideòlegs de l’art: no defensem un moviment ni ens definim contra un moviment. Creiem que les respostes es troben dia a dia al taller, mes per obediència als materials que volent manar-los.

I quins tallers: el meu un bosc de papers, gruixuts papers d’aquarel·la o primíssims papers orientals: fulles enormes o bocins que em resisteixo a llençar.

El de la Marta una muntanya sencera on es baralla afectuosa però enèrgicament amb  la fusta o la pedra, tallant minúscules ànimes o distribuint presències voluminoses (pedra, ferro, fusta) entre els pins:esperits guardians del bosc, protectors de mirada solemne o burleta, vagament inquietants.

La Rebeca també  lluita amb la pedra i el ferro al seu taller de Belltall, o modela el fang del que neixen cavalls, gossos, gent, quan no està pintant. Ben a prop, a l’Espluga de Francolí. al taller de forja del mestre (………) doma el ferro amb el foc, el plega, el colpeja amb el martell, dibuixa amb la cisalla…

Cisalla, pedra, paper. Com en el vell joc, no  és la oposició entre dos que importa, sinó reconèixer que el que ens fa fort davant de l’un ens fa febles enfront de l’altre:  com més prim el paper millor embolicarà la pedra, més fàcil el tallaran les estisores, les quals seran més efectives quan més afilat el seu tall, per tant més feble davant la pedra que fugiria del paper si pogués ser sorra. Es un joc que no s’acaba mai. És la nostra vida.

 

Perico Pastor                        Barcelona, tardor del 2019

CONFLUÈNCIES

Carlos Díaz

08/10/2019 – 07/11/2019

Reflexions de l’artista:

“CONFLUÈNCIES”

És arribar a aquest punt on el bagatge del passat i les idees de futur es toquen per esdevenir present.

És copsar la unió subtil del realisme i l’abstracció, o dit d’una altra manera, trobar l’espai de confort entre la representació figurativa de la realitat i la seva execució sovint abstracta.

És fer dialogar la plàstica amb la racionalitat.

És unir la textura i la veladura, el pinzell i l’espàtula, la llum i l’ombra.

És buscar l’instant per trobar la permanència.

És vincular el procés pictòric amb l’emoció.

És la unió d’elements aparentment oposats però que dialoguen fluidament quan CONFLUEIXEN.

Anaven tots a un altre mar

Anselm Ros_Iolanda Sebé

5/09/2019 – 5/10/2019

 

 

Anaven tots a un altre mar
Els nens miren des del retrat com si, lluny, hi hagués el mar, amb una aparença de salvació. El blau infantil dels seus ulls queda fixat en el corrent que hi mena, però la seva manera de fugir-ne és quedar-se quiets.
Per veure el seu mar propi és necessari tancar els ulls. Van a un altre mar, amb una soledat alada d’animal savi. Els agrada sentir la por perquè els agrada sentir qualsevol cosa que transmeti vitalitat. I necessiten més la innocència que l’experiència.
Són diferents. La natura, irònicament, ha plantat herbes que fan flors, unes plantes estranyes que s’obren a la llum. El seu mar particular és molt senzill. Tot ho amaga a sota, com el gos que vol el seu os.
Els nens sols que miren des del retrat senten la fantàstica emoció dels que pertanyen a un món secret.

 

OBJECTES PERTORBADORS

Josep Ripoll

12/07/2019 – 5/08/2019

 

 

Reflexions de l’artista: Seguint la meva constant en l’objecte, més o menys trobat, “Objectes Pertorbadors” és una reflexió sobre una de les maneres que tinc de mirar i veure el món, que no són úniques; on l’atzar i l’aspecte lúdic, com sempre, són molt importants.
A vegades, l’objecte dóna la idea; d’altres, la idea cerca l’objecte; n’ hi han que surten sols, amb el temps, poc a poc, sense pressa…, i uns altres no es faran mai.
“Objectes Pertorbadors” és un exercici conceptual de concentració en un tema (el món) amb la fi de desenvolupar-lo fins on sigui possible. Des del meu punt de vista, obra menor, però un “divertimento” personal, una mica sarcàstic, que va començar amb el primer “Cacamundi” ja fa uns quants anys. Així, doncs, el temps que va passant i tot el va succeint han fet possible l’ampliació de l’obra, que de fet, quasi-bé s’ha anat fent sola.
Aquests “objectes” són com acudits amb “sorna”, que quan t’hi capbusses t’obliguen a pensar, profunditzar en el tema i la manera de com representar físicament les idees que van sorgint; amb poca cosa mirar de dir molt, o dir molt amb poca cosa: “menos es más”.
Proposta res negativa, però amb intenció. És la meva manera de protestar, denunciar, i riure-me’n d’algunes situacions i inputs que et van arribant. Tot això em permet fer sempre el que em sembla i quan em sembla, sense seguir cap línia, pauta o “ismes”.
Només per divertir-me, sense més.

Palafrugell, 1 de juliol de 2019

Paisatges viscuts

Mercè Humedas

7/06/2019 – 7/07/2019

Reflexions de l’artista: Desprès de set anys sense exposar individualment a L’Espai Cavallers hi torno amb molta il•lusió per mostrar els meus darrers treballs.
El tema principal i fil conductor de la meva obra es la llum i la penombra (amb tota la seva gama de grisos). Busco atmosfera, emoció i sentiment, retenint instants de màgia. Parteixo sempre de l’observació directa de la realitat, afegint si cal, certa poesia.
Parlo de l’oblit, de la lleugeresa de les hores, la inconstància de la realitat que es dilueix en el temps. Parlo amb el pas de la llum, dels espais plens, caòtics, on es sent el silenci, on es veu la pols dipositada per l’oblit. Son reiteratius els llibres sense us, ignorats, acumulats, inservibles, els papers i arxivadors que volen continuar guardant la memòria, les histories i les experiències del viscut.
Les portes i finestres que es tanquen i obren també és un tema freqüent, deixant-nos ser una mica “voyeurs” d’altres vides, però essent-ne la llum un testimoni permanent.
Però també m’inspiren les coses petites, els objectes que m’envolten, que tinc al costat i em serveixen de model per al fet pictòric, perquè el que m’interessa es gaudir i gaudir sentint lliscar la pintura davall del pinzell.
Treballo en composicions complicades, molt treballades on el dibuix és el protagonista i amb colors sòlits però fugint d’estridències i buscant tots els matisos que em dona un color.
M’agradaria tenir la capacitat de produir emoció a l’espectador així com jo la sento quan pinto

Benvinguts a Palm City

Toni Prim

9/04/2019 – 5/06/2019

Reflexions de l’artista: Ben de petit, quan el meu pare em portava a Barcelona per a conèixer la gran ciutat on ell havia estudiat, les tres coses que m’agradaven més de veure eren l’avió del Tibidabo, els elefants del Zoo i aquells arbres tant estranys dels que els carrers n’eren plens: les palmeres.

L’admiració i el respecte pels arbres foren una de les bases de la meva educació. Amb els meus germans, els anys que vam viure a Torrefarrera de petits, el nostre amagatall predilecte era el gran ametller del fons de l’hort i quan per Pasqua visitàvem la família de Bellpuig, el poble de la meva mare, amb tota la cosinada que ens hi aplegàvem, una de les principals aventures era pujar al majestuós noguer de vora la tàpia de la Font de Lluny.

Després, amb el reg, un mar de fruiters anà florint per tot el Segrià i el nostre pare n’omplí l’hort de casa i, sense ser pagès, se’n sentia ben orgullós dels seus arbres. Visita que teníem, vulguis que no, la passejava pel parral i la glorieta d’aquell jardí de dolces promeses. N’obtenia tanta de fruita que la regalava a tothom que en volia i encara en sobrava tanta que la nostra mare ens feia aquelles melmelades dolcíssimes que gaudíem per postres tot l’hivern.

Quan vaig començar a viatjar de gran descobrí altres arbres, llunyans i exòtics, ben diferents dels nostres fruiters… les Oliveres mil·lenàries de les Terres de l’Ebre, el Drago també mil·lenari de Tenerife, i -molt més lluny ja- les Sequoies del Yosemite Valley i els Saguaros, aquells cactus gegantins de les pel·lícules del Far-West, que vaig fotografiar al desert de Sonora, a Arizona.

Però cap arbre m’ha hipnotitzat mai tant com les palmeres. N’hi ha centenars de varietats escampades per les zones més càlides del mon. Les he fotografiat al voltant del Mediterrani a Europa, al Nord d’Àfrica i al Pròxim Orient i també a l’Amèrica del Nord, a la del Centre i a la del Sud. I fou precisament a la regió colombiana del Quindío, on vaig poder fotografiar les palmeres més altes del mon, les famoses Palmas de Cera que poden arribar als 80 metres d’altura, vint metres més que el campanar de la Seu Vella de Lleida.

Les palmeres són el viatge, les vacances, el temps lliure, l’escapada al paradís. Les palmeres s’han convertit en una icona. Les trobem estampades per tot arreu, en la roba estan de moda, les trobem també en joies, en cartells de bars, botigues, perruqueries, establiments turístics… en la publicitat, en el cinema, en la televisió i en els llocs més inimaginables. Les xarxes socials en van plenes. Ens exhibim fent-nos “selfies” davant palmeres per a que sàpiga tothom que viatgem i que som feliços. Ara ja les veig per tot arreu. Em persegueixen. Les fotografio i això em fa feliç. És un joc. I no hi ha res que m’ importi més que jugar a ser feliç.

DE 0

Lily Brik

5/04/2019 – 5/05/2019

Reflexions de l’artista: En el camí de l’autoaprenentatge els estímuls i sentiments ho són tot, la tècnica es crea i com si fos una petjada en el temps, estimes cada error com a part d’un camí on tot compta.
Aquestes són algunes de les obres que m’han fet comprendre millor la tècnica, el color, madurar com artista i cultivar la meva curiositat. No es tracta d’una col•lecció amb un fil conductor, sinó, que totes m’hi han conduït en la meva evolució. Amb aquesta exposició vull donar importància als esbossos, proves, i errors, compartir amb vosaltres un recorregut de quatre anys d’aprenentatge que valoro molt més que els resultats.

Artistes dones Recordant Rosa Siré

Sonia Alins, Lita Cabellut, Núria Guinovart, Susana Martínez, Assumpció Mateu, Marta Moreu, Keiko Ogawa, Àgnes Rodón, Aida Subirà i Menchu Uroz

9/03/2019 – 4/04/2019

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, es presenta una exposició col·lectiva en què l’eix central serà l’obra de la Rosa Siré, gran artista, dona treballadora, i valenta i que, passat un temps de la seva desaparició, des de la Galeria s’ha considerat fer un record al seu treball i a la seva persona.

A més de l’obra de la Rosa Siré hi podreu trobar obres d’altres artistes, totes amb una reconeguda trajectòria artística. Cadascuna presentarà els seus darrers treballs i s’hi podrà veure pintura, escultura i obra gràfica. Tanmateix aquesta obra permetrà veure la posició de les dones en el món de l’art contemporani i com s’han anat creant el seu lloc en el panorama artístic.

Rosa Siré va néixer a Lleida el 1947 i fou una figura cabdal en l’art lleidatà dels anys setanta. Filla del periodista Josep Siré, des de ben jove es va interessar pel món de les arts, va formar-se a París i Barcelona, i exposaria per primera vegada el 1968 al Museu d’Art Abstracte de Conca. Durant aquest període es dedica a experimentar amb el gravat i farà des d’exposicions col·lectives a individuals, tot compaginant-ho amb la docència on ensenya la tècnica del gravat a Lleida.

La seva última gran exposició va ser l’any 2011 a la seva ciutat natal, concretament al Museu d’Art Jaume Morera, museu on es conserva gran part de la seva producció artística. Morí l’any 2014.

Emerging Dreams

Sonia Alins

2/02/2019 a 3/03/2019

Emerging Dreams és un recorregut per la producció artística més recent de la il•lustradora lleidatana Sonia Alins, inclosa una extensa selecció de la seva premiada sèrie “Dones d’aigua”.

L’obra de la Sonia Alins, que parteix de la il•lustració com a eina principal d’expressió, amplia els seus horitzons a través del collage i del seu interès per crear atmosferes en espais tridimensionals.

En Emerging Dreams contemplarem poemes visuals sobre temàtiques diverses, però amb una única protagonista absoluta: la dona. La dona com a subjecte que sent, que pateix, que estima, que viu i lluita per no enfonsar-se. Dones que, algunes vegades, es veuen immerses en composicions minimalistes i, en altres ocasions, en coreografies corals.

Sonia Alins ha estat premiada amb un Gold Award als Global Illustration Award 2018 atorgat per la Fira del llibre de Frankfurt, ha obtingut dues medalles d’or al Salon des Beaux Arts 2017 atorgat per la Société Nationale des Beaux Arts, ha estat premiada amb el Second Place Prize a l’East West Art Award Competition 2017 (Londres), i amb un Bronze A’Design Award 2017 (Milà). A més, la il•lustradora catalana ha estat finalista als World Illustration Awards 2016 i 2018 (Londres), Merit Winner al 3x3 International Illustration Show nº 14 (Nova York) i Selected Winner als certàmens Illustrators 60 Annual Competition (Nova York), Illustration West 56 Competition (Los Angeles) i a la 6ª edició dels Latin American Illustration (Nova York).

 

GUINOVART A CAVALLERS

 

11/12/2018 a 27/01/2019

Nadal 18

Joan Artigas Planas, Mònica Castanys, Carles Díaz, Mercè  Humedas, Gregorio Iglesias, Pol Iglesias, Didier Lourenço, Tomasa Martín, Perico Pastor, Magí Puig, Lourdes Ral, Joaquín Ureña, Menchu Uroz 

11/12/2018 a 27/01/2019

Dins el marc de les diferents activitats que s’han portat a terme al llarg de l’any amb motiu dels 10 anys de la mort de Josep Guinovart.

 

A aquesta exposició col.lectiva es podrà veure obra recent dels artistes participants on podreu descobrir la creativitat de cadascun dels artistes presents a aquesta exposició de Nadal.

 

 

SOMNIUM

EVA  LLORENS

7/11/2018 a 4/12/2018

L’Eva Llorens cursà els estudis en Belles Arts a la Universitat de Barcelona entre els anys 1988 i 1993. Posteriorment completà la seva formació amb cursos realitzats amb diferents professor i mestres, destacat l’artista Antonio López.

En la seva obra, que s’emmarca en el realisme com a forma d’expressió, s’observa la seva particular forma d’acostar-se a la realitat, qualsevol petit detall quotidià es manifesta en tota la seva bellesa.

A través de l’observació del seu treball es pot dir que l’Eva manifesta la necessitat de retenir en la seva obra les seves personals sensacions, percepcions, pensaments i sentiments tot captant i plasmant a la tela: moments, silencis, temps, atmosfera, aire, vent, etc. Qualsevol paisatge li serveix per al seu propòsit: els núvols, les dunes, el mar, els arbres, la lluna són vàlids per a poder-hi percebre sensacions, percepcions i sentiments. El tractament de la llum i el color també tenen un pes molt important en la seva obra. Una llum concreta li pot fer veure una paisatge o un interior habitual d’una manera diferent i, la emoció que li provoca, la porta a una necessitat imperiosa de deixar-ho plasmat.

També, pinta escenes íntimes, habitacions interiors on la llum entra subtilment per la finestres i que dota a l’escena d’una atmosfera que a vegada pot torbar a l’espectador per la seva soledat, sentiments i records. De la mateixa manera, la mirada en un retrat ens introdueix a l’interior del personatge retratat.

 

Caixa Negra. Fotografia 18

Jordi Adrià, Hèctor Clivillé, Aida Lesan, Ares Mahol, Xavier Pardina, Jaume Pujol, Xavier Rué, Jordi Rulló, Iolanda Sebé, Lidia Vives

10/10/2017 – 5/11/2017

CAIXA NEGRA és una mostra col·lectiva de fotografia d’artistes de les terres de Lleida que arriba a la seva tercera edició aquesta tardor.

Un total de deu fotògrafs de les nostres terres han estat convidats a mostrar una part de la seva obra, sense allunyar-se de la intenció i de l’esperit que va caracteritzar la primera edició : el concepte de caixa negra com a element articulador, la caixa negra com a centre aglutinador d’un procés creatiu que, des de cada individualitat, apunta cap a un tot divers i heterogeni, plural, però amb el denominador comú de la intencionalitat, del gest creatiu conscient, on la mirada no se centra ja tant en el procés com en el producte final i en la recepció que d’aquest se’n derivi.

Aquesta caixa negra esdevé, d’aquesta manera, un contenidor d’informació eminentment visual, una mena de banc de proves on els diferents fotògrafs que participen redescobreixen fragments de realitat amb la intenció que l’espectador interpreti, a través de la seva mirada i des de la seva experiència de vida, la informació guardada en aquesta caixa negra a la qual ara s’apropa.

ART EMERGENT

Jordi Bresolí, Lluc Flotats, Vivina Meretta, Núria Nofrarias, Núria Miret, Sergio Molina i Aurembiaix Sabater

31/08/2018 – 30/09/2018

La societat actual es troba immersa en un escenari on revisar, repensar i reinventar formen part del vocabulari quotidià. Això també es dona en el món de l’art on també els artistes realitzen els seus processos de revisar, repensar i reinventar-se.

Un artista quan comença el seu camí en el món de l’art hi ha d’accedir amb obres que reflecteixen el seu aspecte creatiu i li conferixen un segell individual i personal, tot mantenint una certa simptonia amb les tendències del moment. Això els hi permet buscar l’originalitat i la diferència.

Els artistes han de presentar obres que captin l’atenció de crítics, teòrics, organitzadors d’exposicions i interessats en el món de l’art. L’èxit d’aquest procés individual ha de convertir a l’artista emergent, en un artista consagrat.

La galeria Espai Cavallers, amb la vocació constant d’incloure dins la seva programació exposicions d’artistes emergents, amb la exposició Art Emergent vol mostrar el resultat del treball d’alguns artistes vinculats de diferents maneres al nostre territori, amb un desig constant d’investigar i crear per assolir la fita i resultats que busquen.

L’exposició doncs és una bona oportunitat de poder visualitzar el seu talent artístic i les seves capacitats creatives.

CIVILITZACIONS

Sebastià Farré

6/07/2018 – 4/08/2018

Aquesta exposició és un recull de pintures i algunes escultures de l’artista on es pot veure un recull dels seus treballs dins el seu estil molt característic.
La seva obra ens transporta a tot allò que de tan quotidià a vegades ens passa desapercebut, la representació de l’asfalt d’algunes ciutats, les tapes de clavegueram o d’electricitats, l’asfalt de carreteres, etc. però també obres que reprodueixen les antigues portes de ferro d’exteriors de comerços d’algunes ciutats amb grafits d’artistes anònims o d’imatges de propaganda.
Tot, amb un ús de tècniques mixtes i materials diversos per aconseguir el relleu que li interessa i que convida a l’espectador a acostar-s’hi i comprovar si les textures i relleus són reals o de ficció creada per l’artista.

CIVILITZACIONS

Sebastià Farré

6/07/2018 – 4/08/2018

Aquesta exposició és un recull de pintures i algunes escultures de l’artista on es pot veure un recull dels seus treballs dins el seu estil molt característic.
La seva obra ens transporta a tot allò que de tan quotidià a vegades ens passa desapercebut, la representació de l’asfalt d’algunes ciutats, les tapes de clavegueram o d’electricitats, l’asfalt de carreteres, etc. però també obres que reprodueixen les antigues portes de ferro d’exteriors de comerços d’algunes ciutats amb grafits d’artistes anònims o d’imatges de propaganda.
Tot, amb un ús de tècniques mixtes i materials diversos per aconseguir el relleu que li interessa i que convida a l’espectador a acostar-s’hi i comprovar si les textures i relleus són reals o de ficció creada per l’artista.

FIGURES

Víctor P. Pallarés

20/04/2018 – 20/05/2018

En Víctor P. Pallarés ha aportat al món de l’art, una visió personal del món de l’abstracció, amb un cert component expressiu hereu dels seus contactes privilegiats amb un dels mestres de l’art català del segle XX com Josep Maria de Sucre. També s’observa una tendència expressionista, que si bé mostra una certa ingenuïtat i innocència, també s’hi observa una intensa preocupació per la construcció i l’ordre compositiu, així com les gammes cromàtiques.

També cal destacar el seu treball en les diferents tècniques del gravat. En aquest sentit cal destacar la seva vessant com a pintor-gravador català ja que va realitzar una aportació singular a la cristal·lització de les noves vies expressives de l’avantguarda, a partir del suport tradicional de les tècniques d’estampació.

Dones d’Art

Carme Aliaga, Sònia Alins, Lily Brick, Sílvia Colomina, Rebeka Elizegi, Montse Fernández, Carmen Giraldez, Montserrat Gomis, Mercè Humedas, Kashiri Nasiri, Azadeh, Marisa Maestre, Marta Moreu, Aurembiaix Sabaté, Aïda Subirà, Rosa Torres

9/03/2018 – 14/04/2018

Amb motiu del dia 8 de març, dia Internacional de la Dona Treballadora, es presenta una exposició d’artistes dones amb les que treballa habitualment la galeria. Són 10 artistes amb diferents estils i diferents provinences i que tenen un clar denominador comú: abans que res, per sobre de ser mullers, mares, filles, mestresses… són artistes.

La voluntat de l’exposició és, que a través del seu treball artístic, es pugui visualitzar la importància cada vegada més rellevant de la dona en la societat i concretament al món de la cultura i de l’art contemporani.

La temàtica escollida per cada artista ha estat totalment lliure per part de les artistes participants i no s’ha pretès fer cap al·lusió a estereotips de la condició femenina.

La subtilesa i harmonia de les composicions, l’univers màgic, la interpretació de la natura, el cos humà, l’expressivitat, la quotidianitat, l’harmonia dels colors són alguns del aspectes que es podran veure en aquesta exposició.

UCEDA

Antoni Uceda

15/01/2018 – 6/02/2018

Antoni Uceda, ja des de jove, s’interessava pel grans pintors francesos des segles XIX i XX. L’Impressionisme d’Edouard Manet, el realisme de Gustave Courbet i el fauvisme de Henri Matisse van tenir el seu pes en la construcció de la seva identitat pictòrica.En l’actualitat els seus treballs van més enllà dels límits convencionals de la percepció ja que plasma la seva pròpia reinterpretació de la realitat. Força en la pinzellada, alegria, vitalitat i la intensitat de colors són trets característics de la seva obra.

El seu treball de recerca l’han portat a experimentar amb l’oli, l’acrílic, l’aquarel·la i el gouache

En aquesta exposició es podrà veure treballs de diferents moments de la seva trajectòria artística.

.

Diàlegs

Sònia Alins, Carles Arnó, Miquel Barceló, Jordi Bresolí, Lily Brick, Anete Duncan, Cristina Holm, Mercè Humedas, Pau Humedas, Gregorio Iglesias, Didier Lourenço, Robert Martí, Tomasa Martín, Joanpere Massana, Xavier Menós, Josep i Ramon Moscardó, Perico Pastor, Jaume Plensa, Marta Pruna, Magí Puig, Gino Rubert, Aurembiaix Sabaté, Rosa Siré, Jaume R. Torné, Joaquín Ureña

12/12/2017 – 17/01/2018

L’exposició està pensada de manera que l’obra exposada de cada un dels artistes tingui una proximitat física amb una altra amb la qual es creï un diàleg artístic . Aquest diàleg s’establirà a través de la tècnica artística utilitzada, del concepte de les obres, del paral•lelisme del seu treball o simplement el respecte vers l’obra de l’altre.

Ad Lib

Jordi Aparicio, Eugènia Besora, Marta Burgués, Ignasi Capdevila, Irene Carrera, Crisjoies, Xavier Monclús, Elisenda Santacreu, Tensi Solsona i Insun Yu

4/11/2017 – 30/11/2017

Inauguració dia 4 de novembre a les 8 de la tarda

A l’exposició Ad Lib, el visitant podrà descobrir diàleg artístic entre 5 creadors lleidatans i 5 creadors d’arreu del país prenent com a motiu la creació de joia contemporània.
 
Per tal d’aprofundir en aquesta disciplina artística, cada creador de Lleida ha buscat un altre artista no lleidatà amb el que establir un diàleg entre  els seus treballs artístics, creant una continuïtat entre la joia i altres disciplines artístiques com ara obres en videoart o obra gràfica.
 
Així, els artistes Jordi Aparicio, Eugènia Besora, Marta Burgués, Ignasi Capdevila, Irene Carrera, Crisjoies, Xavier Monclús, Elisenda Santacreu, Tensi Solsona i Insun Yu volen mostrar en aquesta exposició que el que compta no és tant l’ús de materials nobles per crear les joies sinó la seva originalitat i els aspectes innovadors lligats a l’ús de noves tècniques i nous materials. S’ha buscat incidir en la percepció de l’espectador i que el visitant reconegui el segell inconfusible del seu autor en les peces mostrades Darrera d’una creació, sempre hi ha la mirada de l’artista que l’ha creat, conèixer la seva intenció ens fa entendre i valorar el seu treball.
 
Esperem que l’exposició us permeti entendre la reivindicació de la joia com a disciplina artística.

Caixa Negra. Fotografia 17

Jordi Belilles, Marc Castelló, Jordi Clariana, Jordi Fuentes, Xavier Goñi, Josep Maria Nogueras, Alba Pifarré, Roger Sala, Mireia Salvia, Tatiana Vila, Oliver Villas

6/10/2017 – 2/11/2017

Inauguració dia 6 d’octubre a les 8 de la tarda

CAIXA NEGRA. Fotografia/17 és una mostra col·lectiva de fotografia d’artistes de les terres de Lleida que arriba a la seva segona edició aquesta tardor.

 

Un total d’onze fotògrafs de les nostres terres han estat convidats a mostrar una part de la seva obra, sense allunyar-se de la intenció i de l’esperit que va caracteritzar la primera edició : el concepte de caixa negra com a element articulador, la caixa negra com a centre aglutinador d’un procés creatiu que, des de cada individualitat, apunta cap a un tot divers i heterogeni, plural, però amb el denominador comú de la intencionalitat, del gest creatiu conscient, on la mirada no se centra ja tant en el procés com en el producte final i en la recepció que d’aquest se’n derivi. 

 

Aquesta caixa negra esdevé, d’aquesta manera, un contenidor d’informació eminentment visual, una mena de banc de proves on els diferents fotògrafs que participen redescobreixen fragments de realitat amb la intenció que l’espectador interpreti, a través de la seva mirada i des de la seva experiència de vida, la informació guardada en aquesta caixa negra a la qual ara s’apropa.

FRUÏNT, Mònica Castanys

1/09/2017 – 30/09/2017

Moments íntims, la figura femenina i instants quotidians són els motius centrals de l’obra de la Mònica Castanys. La seva técnica és resolta de manera magistral a través d’una pinzellada llarga, expressiva i segura, sense dubte, gràcies a un gran coneixement del dibuix de la figura. Els colors ens recorden a l’impresionisme destacant també la il.luminació d’escenes vitals El treball de la Mònica ens convida a descobrir situacions que van més enllà de la pròpia obra, plasma llocs anònims en què l’artista es converteix en una discreta voyeur que li permet observar moviments de les persones del seu voltant, cada vegada més femenines. Un cos que es gira per mirar, una conversa entre dues persones, etc… ————– Momentos íntimos, la figura femenina y instantes cotidianos son los motivos centrales de la obra de Mònica Castanys Su técnica es resuelta de manera magistral a través de una pincelada larga, expresiva y segura, sin duda, gracias a un gran conocimiento del dibujo de la figura. Los colores nos recuerdan al impresionismo destacando, también, la iluminación de escenas vitales El trabajo de Mónica nos invita a descubrir situaciones que van más allá de la propia obra, plasma lugares anónimos en que el artista se convierte en una discreta voyeur que le permite observar movimientos de las personas de su alrededor, cada vez más femeninas. Un cuerpo que se gira para mirar, una conversación entre manantiales personas, etc … ————- Intimate moments, the feminine figure and quotidian moments are the central motifs of the work of the Mònica Castanys. His technique is masterfully resolved through a long, expressive and secure brushstroke, without a doubt, thanks to a great knowledge of the figure drawing. The colors remind us of the impressionism, also highlighting the lighting of vital scenes. Monica’s work invites us to discover stories that go beyond the work herself, replacing anonymous places in which the artist becomes a discreet voyeur that allows here to observe the movements of the people around her, increasingly feminine. A body that turns to look, a conversation between god people, etc …

 08/07/2017 – 05/09/2017

PARAULES + IMATGES, Tomasa Martin

16/06/2017 – 29/07/2017 Inauguració 16 de juny a les 20:00h

Un gos, llibres, retalls de diari, infants…. són els temes que ens mostra l’artista Tomasa Martín a l’exposició que té com a títol “PARAULES + IMATGES”. En algunes de les 25 obres que es presenten l’interès de l’artista s’ha centrat en integrar el llenguatge de l’escriptura amb la imatge. És a dir, tan l’estètica de les paraules com el contingut del missatge, configuren el sentit de l’obra per anar més enllà d’allò que la pròpia imatge suggereix. En general, les obres de la Tomasa Martín són un conglomerat de sensacions materialitzades en la representació de les coses més quotidianes, quasi sempre figuratives, plasmades moltes vegades en un fons descontextualitzat i delicadament treballat que a través del color s’endinsa en el camp de l’abstracció, i ens transmeten un agradable ambient d’intimitat, assossec i tranquil·litat. També, la seva pinzellada minimalista, el clar domini del dibuix, la llum i l’espai atmosfèric, que envolta els objectes plasmats, són trets identificatius del seu treball. La preparació de la tela o fusta és indispensable per a què les seves obres transmetin la sensació d’estar davant un espai que deixa anar tot el seu misticisme. Predominen els tons clars: ocres, grocs, grisos. Amb tocs de colors intensos com vermells i verds. A través del seu domini de la tècnica pictòrica, ja sigui en paper, fusta o tela la Tomasa Martín transmet una gran sensibilitat i espontaneïtat.

Inauguració 5 de maig a les 20:00h

En aquesta exposició es vol mostrar l’obra de’nKeiko Ogawa i d’enShigeyoshi Koyama, ambdós artistes formats, a nivel artístic,  al Japó. En el seus treball s’observa una clara tradició oriental, així com en la seva manera tractar les temàtiques i colors En Shigeyoshi Koyama li interessa plasmar espais exteriors i paisatges que solen ser del seu entorn més proper on quasi mai s’hi pot apreciar figures, en contraposició a la Keiko Ogwa li interessa treballar aspectos de la seva quotidianitat més propera:  persones, espais interiors, animals, entre d’altres. La relació que s’estableix entre les obres d’aquests dos artistes tan pel que fa a les seves tècniques, llum, pinzellades, colors, així com per al joc de les temàtiques, exterior-interior,  fa que en aquesta exposició s’assoleixi una riquesa de diàleg a través de la  observació de les obres per part dels  espectadors En Koyama considera que Orient i Occident són dos extrems que no es confronten sinó que cohabiten en silenci. Li agrada molt el paisatge i és manté fidel a aquest tema. Pinta una llum del sol que no existeix  i que sol ser la de l’última hora del dia  per això el color que domina la seva obra és el gris. No pot pintar un blau fort, ja que no li surt encara que sigui el blau del Mediterrani. Així, els seus olis ens mostren paisatges nus, roques exagerades i una llum tamisada i  s’han convertit en una imatge característica en la seva obra de manera que els espectadores aviat identifiquen que es tracta d’una obra d’en  Koyama. La Keiko OGawa, tot i que en els seus inicis el seu treball tendia cap a l’abstracció amb una gama cromàtica molt intensa, quan es trasllada a Barcelona l’any 2005, i a través de la influència d’alguns pintors realistes d’aquesta ciutat,  el seu estil evoluciona cap a la figuració, amb uns colors més naturals. Actualment la seva pintura plasma persones, animals i objectes en la seva quotidianitat, escenes de l’entorn més proper de l’artista, des d’objectes que apareixen a les natures mortes fins a personatges retratats davant de casa seva. És a dir, Ogawa s’emmarca dins d’un realisme intimista. A través de la pintura, Ogawa descobreix nous colors, matisos i una visió més profunda de la llum. El seu objectiu és retratar l’univers humà que l’envolta, amb els seus components expressius, psicològics i de relació entre artista i objecte o personatge.

FORMES, Victor Pedra

01/04/2017 – 29/04/2017 Inauguració 1 d’abril a les 13:00h

Pintor i escultor   S’inscriu dins un estil surrealista d’arrel picassià, en què la dona sol ésser la protagonista. Aquestes dones, quasi sempre plasmades amb un cos volumètric, que tenen formes contundents i pits triangulars, ostenten una identitat iconográfica. Sovint ocupen gran part de l’obra i es mostren gegantines en comparació amb altres elements representats habitualment a la seva obra: ocells-saeta, gossos, palmeres, síndries i magranes, fruits rodons i sucosos com a símbols de la sexualitat femenina, i també com a alegories de la fertilitat. Aquest sentit místic de la seva obra també la trobem en algunes de les seves composicions que ens poden fer recordar els jeroglífics. Així, el sol proporciona escalfor, les palmeres fan ombra, la pluja apaga la set. D’altra banda, els i mars conviden al viatge, tot i que els seus vaixells de paper ens conviden a viatjar amb la imaginació. Víctor Pedra és un artista sentimental i irònic a la vegada. En algunes de les seves obres i per a mostrar la seva visió del món en que vivim, utilitza la representació de grans circs, fent similituds amb els equilibris de la vida. Grans carpes d’amples franges vermelles, on els actors es veuen obligats a efectuar dificils exericis de malabarisme en què a vegades es dificil mantener l’equilibri, a vegades caminar sobre una corda fluixa o sobre un monocicle i a vegades amb altres represnetacions. Els tons suaus i les ombres donen relleu a unes figures que es mouen dins una planimetría primitiva i suggerent en què l’ús del vermell dona un toc de color a l’austeriat de la seva obra. Les escultures són modelades amb ferro i algunes estàn policromades amb les mateixes temàtiques que a les pintures.

DARRERES ALQUIMIES, Antoni LLobet

03/03/2017 – 26/03/2017 Inauguració 03 de març a les 20:00h

L’any 1972 va ser quan Antoni Llobet es traslladà a Barcelona, com molts altres lleidatans, inclosa jo mateixa. Recordo, com si fos avui, quan vaig visitar per primera vegada el seu taller del barri del Guinardó de Barcelona. Només entrar em vaig adonar de l’autenticitat d’aquest pintor que, sense el recurs de cap element figuratiu delator, em va fer viatjar en el record de la nostra terra, dels seus colors, les sèquies, els canals i els camins que van al tròs. Aquell dia ja em vaig enamorar de la seva obra. En la matèria que subtilment incorpora a les seves teles, fustes o papers – per a ell tant se val el suport- s’endevinen càlids paisatges amb les diverses tonalitats dels ocres de la terra seca i/o mullada, els tons vermellosos i els diferents grocs del panís. Llobet conrea l’abstracció amb la seriositat d’un alquimista i de vegades inclou algun element misteriós que suggereix un arbre o animaló que et fan pensar en la vida que podria haver-hi. Però en contraposició a la terra també són protagonistes en moltes de les seves obres el cel i l’aigua: els seus blaus…! Mires molt el cel, Antoni? O també és el mar que als de secà com nosaltres ens atrapa amb el seu misteri? Les línies que dibuixes sobre les terres -de la mateixa manera que ho fan els pagesos quan parcel·len els sembrats- en el cel són estrelles fugaces i, en l’aigua, les transparències dels raigs de sol o dels peixos. Camins… n’has recorregut uns quants, oi amic? La teva obra s’ha vist a diferents llocs del món; però això es pot llegir al teu currículum; i ara, amb motiu d’aquesta exposició que mostres a la nostra estimada Lleida, m’has demanat que escrigui unes línies a manera de presentació, cosa que m’honora. Recordes l’última exposició titulada “Amb Accent de Lleida”, amb Guinovart, Joanpere Massana, Perico Pastor i Jaume Roure? (Aprofito per a homenatjar els que tristament ens falten: el Guino i el Benet). Crec que va ser de les últimes que vaig “penjar” obra teva en la meva galeria. Toni: és la meva imaginació? He vist, en un quadre teu, un arbre gelat envoltat de boira i, no t’ho creuràs, en un altre, “lo Marraco” espiava darrera una taca color taronja. Carme Espinet Galerista

TRANSFORMACIONS GENÈTIQUES, Teresa Capell

03/02/2017 – 28/02/2017

Inauguració 3 de febrer a les 19:00h

L’objectiu de l’exposició  es explicar el concepte de transformació i de transgènic mitjançant la presentació d’una col·lecció de pintures inspirades en la recerca, la natura i la vida quotidiana. Es poden veure obres amb diferents elements vegetals com la planta del tabac, el panís, fruites, flors en què es plasma els colors que s’obtenen en aquests elements a través de la intervenció genètica. Aquest combinació de ciència i art permetrà a l’espectador aprofundir en aquest univers tan interessant que és la investigació científica  a través de l’esclat de colors de les obres presentades.

FORMAT GRAN, FORMAT PETIT

06/12/2016 – 28/01/2017 Inauguració 6 de desembre a les 20:00h

Exposició col·lectiva en què cada artista participant ha treballat una peça en un format gran i una altra en una format molt més petit. Els visitants a l’exposició podran veure com els artistes desenvolupen el seu treball en tamanys ben diferenciats i el diàleg que s’estableix entre ells. Des de sempre hi ha artistes que es troben  molt més còmodes  en els grans formats i els suposa un esforç plasmar el seu treball en una tamany més petit. També a l’inversa. Això suposa un repte i un exercici de recerca per a cada autor. El resultat és molt interessant.

COMBINATÒRIA, Salvador Juanpere i Joanpere Massana

11/11/2016 – 11/12/2016

Inauguració 11 de novembre a les 20:00

La Galería Espai Cavallers es vol sumar a l’Any Llull amb una exposició que té com a títol Combinatòria i en la que es presenten obres dels artistes Salvador Juanpere i Joanpere Massana. Ramon Llull (1232-1316) és un dels escriptors més polifacètics de la tradició europea: filòsof, teòleg, lògic, novel•lista, poeta, místic, polemista, missioner. Va aconseguir una cohesió a aquesta extraordinària diversitat, a través del desplegament d’unes 265 obres, en català, llatí i àrab, amb un sistema combinatori i semi-mecànic de demostració que ell va anomenar “Ars”. Llull, va tenir la intuïció extraordinària de veure que tot estava relacionat, va crear un sistema de pensament metòdic, conegut com Ars magna, (publicat al 1315) i que interrelacionava totes les disciplines del coneixement del seu temps (astronomia, filosofia, teologia, lògica, medicina, dret…). El llenguatge que va utilitzar per expressar tot això, és l’ars combinatòria, un bon exemple de com posar en relació coses diferents. L’elecció d’aquests artistes per part de la Galeria ha estat feta tenint en compte el perfil de cada artista des d’un punt de vista interpretatiu de l’obra de Llull, el seu personal interès pel treball i la figura de Llull i el fet que la combinatòria dels seus noms dóna lloc a un só comú: Joanpere i Juanpere.

CAIXA NEGRA. Fotografia/16

07/10/2016 – 05/11/2016 Inauguració 7 d’Octubre a les 19:30h

En aquesta exposició, que té com a títol Caixa Negra, es presenta al públic l’obra fotogràfica de 14 fotògrafs de les terres de Lleida, feina resultant després d’interactuar amb el seu mitjà i processar-ho. El procés, el que passa dins la caixa negra és necessari, però poc important un cop arribem al resultat final. No volem donar una visió ni estudi individual de cada un dels autors presents, de cada una de les caixes negres, sinó centrant-nos en allò que es produeix i el material amb el qual es produeix, com aquell element en “teoria de sistemes “que és estudiat des del punt de vista de les entrades que rep i les sortides o respostes que produeix, és a dir, la seva interfície, sense tenir en compte ni definir els detalls interns del seu funcionament intern. D’una caixa negra ens interessarà la seva forma d’interactuar amb el medi que l’envolta (a vegades, altres elements que també podrien ser caixes negres) entenent què és el que fa, i perquè ho fa, però sense donar importància a com ho fa.

HISTÒRIC

PARAULES + IMATGES, Tomasa Martin

16/06/2017 – 29/07/2017 Inauguració 16 de juny a les 20:00h

Un gos, llibres, retalls de diari, infants…. són els temes que ens mostra l’artista Tomasa Martín a l’exposició que té com a títol “PARAULES + IMATGES”. En algunes de les 25 obres que es presenten l’interès de l’artista s’ha centrat en integrar el llenguatge de l’escriptura amb la imatge. És a dir, tan l’estètica de les paraules com el contingut del missatge, configuren el sentit de l’obra per anar més enllà d’allò que la pròpia imatge suggereix. En general, les obres de la Tomasa Martín són un conglomerat de sensacions materialitzades en la representació de les coses més quotidianes, quasi sempre figuratives, plasmades moltes vegades en un fons descontextualitzat i delicadament treballat que a través del color s’endinsa en el camp de l’abstracció, i ens transmeten un agradable ambient d’intimitat, assossec i tranquil·litat. També, la seva pinzellada minimalista, el clar domini del dibuix, la llum i l’espai atmosfèric, que envolta els objectes plasmats, són trets identificatius del seu treball. La preparació de la tela o fusta és indispensable per a què les seves obres transmetin la sensació d’estar davant un espai que deixa anar tot el seu misticisme. Predominen els tons clars: ocres, grocs, grisos. Amb tocs de colors intensos com vermells i verds. A través del seu domini de la tècnica pictòrica, ja sigui en paper, fusta o tela la Tomasa Martín transmet una gran sensibilitat i espontaneïtat.

A&D

A d’Art i D de dones

Anna Agustí, Carme Aliaga, Laia Arnau, Lita Cabellut, Marta Duran, Pilar López Báez, Rebeca Muñoz, Maria Perelló, Aurembiaix Sabaté, Montse Valdés, Maite Villafranca i Lidia Vives 

Del 6 de març al 30 de maig

 

La galeria Espai Cavallers, el mes de març,
amb motiu del Dia Internacional de la Dona
Treballadora, presenta una exposició col·lectiva en
què l’eix central es mostrar es mostrar i visibilitzar el
talent artístic en femení a través d’una una selecció
d’obres de les artistes següents:
Cadascuna presentarà els seus darrers treballs i s’hi
podrà veure pintura, escultura i obra gràfica.
Tanmateix aquesta obra permetrà veure la posició de
les dones en el món de l’art contemporani i com a poc
a poc s’han anat creant el seu lloc en el panorama
artístic.

A&D

A d’Art i D de dones

Anna Agustí, Carme Aliaga, Laia Arnau, Lita Cabellut, Marta Duran, Pilar López Báez, Rebeca Muñoz, Maria Perelló, Aurembiaix Sabaté, Montse Valdés, Maite Villafranca i Lidia Vives 

Del 6 de març al 30 de maig

 

La galeria Espai Cavallers, el mes de març,
amb motiu del Dia Internacional de la Dona
Treballadora, presenta una exposició col·lectiva en
què l’eix central es mostrar es mostrar i visibilitzar el
talent artístic en femení a través d’una una selecció
d’obres de les artistes següents:
Cadascuna presentarà els seus darrers treballs i s’hi
podrà veure pintura, escultura i obra gràfica.
Tanmateix aquesta obra permetrà veure la posició de
les dones en el món de l’art contemporani i com a poc
a poc s’han anat creant el seu lloc en el panorama
artístic.

Uso de cookies

Utilitzem cookies per millorar l'experiència de navegació a la nostra web. Si es continua navegant, entenem que hi esteu d'acord. política de cookies, Clica a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies