La cena
Artista
Antonio López García
Exposició:
Llenguatges del gravat
Característiques principals
- Títol: La cena
- Tècnica: Gravat
- Preu: 4.500 €
Descripció de l'obra
L'obra La cena és de l'artista Antonio López.
Tècnica de gravat sobre paper. Mides 63 x 46 cm. Numeració. 33/76 i 34/76
Va néixer a Tomelloso, Ciudad Real, el 6 de gener de 1936, al si d'una família acomodada que vivia del cultiu de les seves terres;
Uns mesos abans del començament de la Guerra Civil Espanyola, que es va produir el 17 de juliol amb l'aixecament de l'exèrcit. La guerra conclouria tres anys després, l'1 d'abril del 1939, donant pas a una llarga dictadura militar de trenta-set anys encapçalada per Francisco Franco. Tot i això, Antonio López recorda la seva infància al poble com una etapa feliç i tranquil·la. És allà on inicia la seva formació artística amb el seu oncle, el pintor Antonio López Torres, que, en observar la seva facilitat per al dibuix, activitat en què trobava cada cop més plaer, copiant durant hores làmines que reproduïen quadres del segle XIX, durant l'estiu del 1949, l'orienta en els seus primers dibuixos i pintures del natural.
ANTONIO LÓPEZ
A l'octubre d'aquell mateix any, el seu oncle convenç els pares perquè Antonio viatgi a Madrid per preparar l'examen d'ingrés a l'Escola de Belles Arts de San Fernando. Per això treballa sobretot en el dibuix d'estàtua, copiant les escaioles del Museu de Reproduccions Artístiques, aleshores ubicat al Casón del Buen Retiro, i assistint també als cursos de l'Escola d'Arts i Oficis a les tardes.
Per a més informació sobra l'obra La cena de l'artista Antonio López, a la galeria Espai Cavallers.
Biografia de l'artista
Antonio López García
L’artista Antonio López García. Tomelloso, Ciudad Real, 1936
Inicia la formació amb el seu oncle, el pintor Antonio López Torres.
El 1949 viatja a Madrid per preparar l’ingrés a l’Escola de Belles Arts de San Fernando, on, entre el 1950 i el 1955, cursa els estudis de pintura.
El 1955 aconsegueix una borsa de viatge del Ministeri d’Educació Nacional amb què viatja a Itàlia. El 1958 guanya el concurs de Belles Arts a la secció de “Natura Mora” de la Fundació Rodríguez Acosta, pel qual rep una beca amb què viatja a Grècia, i retorna a Itàlia, on visita Roma, gràcies a una altra beca del Ministeri d’educació
Després d’acabar els estudis, la seva producció recull elements de diferents corrents artístics com el cubisme o el surrealisme, i aquests últims són els més recurrents ja que l’ajudaven a reforçar el caràcter narratiu de les obres.
A partir dels anys seixanta comença a abandonar allò oníric i desenvolupa, de forma gradual, un enfocament més objectiu.
Els seus motius són retrats de persones del seu entorn, interiors, natures mortes i paisatges urbans, que serveixen de fons els natures mortes i escenes amb figures.
El seu treball escultòric es desenvolupa paral·lelament al de la pintura i el dibuix, fent relleus en diferents materials, així com les seves primeres peces exemptes.
Entre 1964 i 1969 imparteix la Càtedra de Preparatori de Colorit a l’Escola de Belles Arts de San Fernando. Després ha fet cursos puntualment, dedicant-se completament a la creació artística.
Ha participat en nombroses exposicions col·lectives i ha estat el protagonista de diverses mostres individuals, entre les quals sobresurten per la seva repercussió les realitzades a la Staempfli Gallery de Nova York el 1965 i 1968 ia la Marlborough Gallery (Nova York i Londres) el 1986. El 1985 representa Espanya a Europalia 85, Brussel·les, juntament amb els artistes Eduardo Chillida i Antoni Tàpies.
El 1990 el director cinematogràfic Víctor Erice filma el llargmetratge El sol del codony, centrat en el procés creatiu d’Antonio López, que posteriorment és guardonada amb el Premi de la Crítica Internacional al Festival de Cannes de l’any 1992, així com amb l’Hugo de Or a la millor pel·lícula de ficció al Festival Internacional de Cinema de Chicago i amb el Premi a la Millor Pel·lícula de la dècada de la Cinemateca d’Ontario el 1999.
Per a més informació sobre l’artista Antonio López García a Espai Cavallers Gallery