11/11/2016 – 11/12/2016
Inauguració 11 de novembre a les 20:00h

La Galería Espai Cavallers es vol sumar a l’Any Llull amb una exposició que té com a títol Combinatòria i en la que es presenten obres dels artistes Salvador Juanpere i Joanpere Massana.

Ramon Llull (1232-1316) és un dels escriptors més polifacètics de la tradició europea: filòsof, teòleg, lògic, novel•lista, poeta, místic, polemista, missioner.
Va aconseguir una cohesió a aquesta extraordinària diversitat, a través del desplegament d’unes 265 obres, en català, llatí i àrab, amb un sistema combinatori i semi-mecànic de demostració que ell va anomenar “Ars”.

Llull, va tenir la intuïció extraordinària de veure que tot estava relacionat, va crear un sistema de pensament metòdic, conegut com Ars magna, (publicat al 1315) i que interrelacionava totes les disciplines del coneixement del seu temps (astronomia, filosofia, teologia, lògica, medicina, dret…). El llenguatge que va utilitzar per expressar tot això, és l’ars combinatòria, un bon exemple de com posar en relació coses diferents.

L’elecció d’aquests artistes per part de la Galeria ha estat feta tenint en compte el perfil de cada artista des d’un punt de vista interpretatiu de l’obra de Llull, el seu personal interès pel treball i la figura de Llull i el fet que la combinatòria dels seus noms dóna lloc a un só comú: Joanpere i Juanpere.

Tot i que els respectius treball són molt diferents, en l’obra que presenten a Espai Cavallers s’ha establert tant un diàleg fluid com una gran fusió i un equilibri interessantíssim.

El treball del Salvador Juanpere, a partir d’una embrionària figuració, de seguida s’endinsa en una etapa d’investigació estètica i de recuperació de les formes primigènies. La seva obra arrela en la tradició escultòrica minimalista i a l’arte povera.

En els darrers anys la seva tasca s’ha anat desenvolupant cada vegada més, on sumat a la pròpia tasca escultòrica vers una explícita importància cap a què el procés de creació escultòrica sigui el tema central del seu treball, peanes, encluses, palets o caixes d’eines es converteixen en objectes poetitzats, reelaborats habitualment amb materials nobles. Així mateix, el seu treball és executat amb una gran cura tècnica i que combina amb referències a grans figures de la història de l’escultura occidental, com Bernini, Constantin Brancusi, Joseph Beuys, Jorge Oteiza, Donald Judd o Giuseppe Penone.

En relació als material, la simbiosis establerta entre el món natural i l’artificial ja sigui amb la utilització de materials extrets de la natura, ja sigui amb altres materials industrials, com el vidre i l’acer, desemboca en la dècada dels noranta en un treball centrat en la ciència i el pensament.

Actualment, els seus dibuixos, escultures o instal·lacions tenen un fort contingut formal i poètic i que tal i com s’ha esmentat abans són resultat d’una reflexió sobre el mateix procés creatiu, la metodologia de l’escultura i els oficis artístics, tot dins d’un joc d’ironies i de referències metalingüístiques.

Tot aquest conjunt de recerca, reflexió sobre el procés creatiu, metodologies utilitzades, entronca directament amb tot el pensament de Llull.

L’obra d’en Joanpere Massana ens mostra un univers creatiu que recorre constantment la relació entre l’home i la natura i l’univers. Una natura canviant, en que tot passa, tot desapareix, tot es permuta, però de la que sempre en queda alguna cosa.

Les superfícies de les seves obres, abstractes i d’un primitivisme simbòlic i figuratiu a la vegada, fetes en tela, paper o fusta volen plasmar aquesta relació. També, processos naturals com la fecunditat, el naixement i la renovació s’expressen amb molta força. Tot això, juntament amb la representació de símbols relacionats amb el món de la infantesa el vinculen d’alguna manera al mons complexos de que van crear Miró i Tàpies.

El colors clars i amables, el seu llenguatge i grafismes particulars i inesgotables, les estratificacions pictòriques, les arrugues a la tela i la inclusió de determinats materials, d’aquesta natura com: fulles, llavors, còdols i que a través de tancar-les dins de materials com resines permeten la seva perdurabilitat en el temps.

Tot això, dota a la seva obra d’unes característiques i particularitats úniques.

En Joanpere Massana, que parteix d’un tema, realitat o qualsevol informació que li interessa per petita que sigui elabora un relat intern que vol transmetre a l’espectador. A través del dibuix, el grattage, la unió, l’encaix d’unes coses amb unes altres i que disposa estratègicament sobre la superfície de l’obra per a què dialoguin i es fonguin porta a que s’estableixi entres elles un relat que possibiliti aquesta exteriorització d’allò que l’artista vol explicar a l’espectador a cada obra.

Aquest conjunt dota a l’obra d’en Joanpere Massana d’un llenguatge inconfusible, personal i propi.

En relació a l’exposició Combinatòria i basant-se en la lectura i estudi del varis llibres de Ramon LLull, i d’estudiosos com Anthony Bonner i Josep Perarnau, entre al-tres, en Joanpere ens comenta: … “he anat construint físicament i conceptualment les distintes obres sobre paper, tela, fusta, bidimensional o tridimensionalment“.

El fet que ja tenia engegada la sèrie ” Il libro di fiori”, El llibre de les flors, li ha servit per utilitzar aquestes com a metàfora de molts pensaments que es connecten, com en els “grafs”, en grans autopistes conceptuals que es deriven en carreteres secundàries. Són grans vies on neixen altres canals per tal d’arribar a altres punts, ja que aquestes, per diferents factors, no ho hi poden arribar.

 

Comparteix:

Cada un dels cinc sentits es filòsof

Ramon Llull

Proporció es bellesa en l’ordre de les mesures

Ramon Llull

Códex escrit per Ramon Llull. Cod. Cus. 83: Raymundi Lulli Opera, 1428 (St. Nikolaus Hospital-Cusanusstif Bibliothek, Bernkastel-Kues, Alemanya Fotografía d'Erich Gutberlet)

Códex escrit per Ramon Llull. Cod. Cus. 83: Raymundi Lulli Opera, 1428 (St. Nikolaus Hospital-Cusanusstif Bibliothek, Bernkastel-Kues, Alemanya Fotografía d’Erich Gutberlet)

llull_ars

Representació simbòlica de l’Ars, segons una edició de 1512 de la Lògica nova

ARTISTES

Salvador Juanpere

Bio

Salvador Juanpere Huguet (Vilaplana, Tarragona, 1953) és un artista contemporani català. Proper als corrents conceptuals, els seus dibuixos, escultures o instal·lacions tenen un fort contingut formal i poètic i són una reflexió sobre el mateix procés creatiu, la metodologia de l’escultura i els oficis artístics, tot dins d’un joc d’ironies i de referències metalingüístiques.

Biografia

Salvador Juanpere s’inicia a Reus com a dibuixant i pintor. Es trasllada a Barcelona el 1976 per ingressar a la Facultat de Belles Arts, on coincideix amb artistes com Magí Baleta, Maria Carbonero, els germans Xavier i Ignasi Aballí, Jaume Plensa o Susana Solano. Forma part de la generació d’escultors que es donen a conèixer a la dècada dels vuitanta al Saló de Tardor de l’Ajuntament de Barcelona (1982 – 1983), en l’exposició Nova Escultura Catalana (1985), Escultura Ibérica Contemporánea (1986) i participa en l’exposició La Vanguardia de l’Escultura Catalana del Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona (1989).

Salvador Juanpere ha alternat la seva carrera artística amb la de docent a l’Escola Massana de Barcelona (1987 – 2004) i actualment és professor agregat del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Ha publicat diversos textos a diaris i revistes i el llibre Blog de treball (2009), una reflexió diarística sobre els seus processos de treball.

L’any 2015 ha estat nomenat Soci d’Honor del Centre de Lectura de Reus.

Exposicions

La seva obra es pot veure en diferents espais públics de Catalunya (Reus, Terrassa, Montornès del Vallès i Barcelona), com també a Kouvola (Finlàndia) i Kionggy (Corea del Sud). Té obra a diverses col·leccions públiques o privades com el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), la Fundació La Caixa, la Fundació Art Triangle NY, la Fundació Suñol, el Museu Can Mario (Fundació Vila Casas) i a la col·lecció d’Art del Parlament Escocès.

Ha exposat individualment a l’Espai 10 de la Fundació Joan Miró, al Palau de la Virreina i a la Fundació Vila Casas de Barcelona; al Museu d’Art Modern de Tarragona; i a la Real Academia de España a Roma, i també a nombroses galeries individual i col·lectivament.

A continuació, algunes de les seves exposicions i projectes:

2015 Demos-Kratos. Museu d’Arqueologia de Catalunya. Instal.lació permanent.  BARCELONA

2014 Sculptoris forma Claustre i Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat del Vallès del 29/04 al 15/09/2014

2013 De qüestions, eines i puntals Les Bernardes de l’11/10 al 12/11 Salt (Girona)

2013 Muse épuisée Galeria Pilar Riberaygua Andorra la Vella del 7/03 al 19/04 Andorra

2012 Constel·lació Facultat de Belles Arts, del 10 al 20/12 Barcelona

2012 Instal·lació Deu mil hores Fabrica de Creació Fabra i Coats,18/04 a 12/05. Barcelona

2011 Tributum, Real Academia de España, Raer, Roma

2011 Berufung, Galeria Alejandro Sales, Barcelona

2010 EN RESIDENCIA, Institut Infanta Isabel i Fundació Suñol, Nivell Zero Barcelona

2010 …de la pensée et du faire, La Galeria, Barcelona

2010 De treballs i dies, Galeria Antoni Pinyol, Reus

2009 Teoria de Catàstrofes, Edifici Hemeroteca, Universitat Autònoma de Barcelona

2008 Viatge global, local, personal, Línia 3 Metro Estacion Roquetes, Barcelona

2008 Lavorare Stanca, Galeria Només Art, Girona

2006 Gli strumenti Dell’Arte, Espai VolArt Fundació Vila Casas, Barcelona

2003 Nel mezzo del cammin…, Museu d’Art Modern de Tarragona

2002 Teoria de catástrofes, Centre de Lectura, Reus

1998 Azimut, Galeria Senda. Barcelona

1996 PARADIGMA+-, Palau de la Virreina. Barcelona i Reus

1991 Incertum, Galeria Athenea. Barcelona

1989 Implicated, Order (amb Ignasi Aballí) Galeria Angels de la Mota. Barcelona

1986 Escultures, Caixa de Barcelona (amb Antoni Abad) Tarragona, Lleida, Manresa

1984 Escultures, Galeria Seny. Barcelona

1981 Vestigis, Espai 10, Fundació Joan Miró. Barcelona

Joanpere Massana

Exposicions Individuals

Selecció fins 1998

2016. Los libros de Joanpere Massana. XXS Aperto al Contemporaneo. Palermo. Italia.

2015. Il libro della pelle.Costantini Art Gallery. Milano. Italia. El imperdible de Joanpere Massana. Must Gallery. Lugano. Suïssa. Entre la piel y el aire. 100 Kubik Gallery. Köln. Alemanya.

2014. Il libro dell’aria. Raffaella de Chirico Arte Contemporanea. Torino. Italia. Frontière : Le libre de la peau . Fort de Bellegarde. Le Perthus. France.

2013. Joanpere Massana. Arte Spagnola Contemporanea. Palazzo del Parco. Diano Marina. Italia.

2012. Il libro dell’aria. Costantini Art Gallery. Milano. Italia. Leere, Stein, Papier. Enrique Asensi – Joanpere Massana. 100 Kubik Gallery. Köln. Deutschland.

2011. Del llibre de l’aigua : Com a titelles. Museu Comarcal de Cervera. Spain.Del llibre de l’aigua : Com a titelles.Museu Comarcal de l’Urgell. Tàrrega. Spain. Del llibre de l’aigua : Com a titelles. Museu de la Noguera. Balaguer. Spain. Del llibre de l’aigua : Formats petits i mitjans. Quiosc Gallery. Tremp. Spain. Del llibre de l’aigua : Com a titelles. Museu de Lleida. Spain.Del llibre de l’aigua : Formats petits i mitjans. Galeria Espai Cavallers 31-33. Lleida. Spain.

2010. Il libro dell’acqua per Martí. Galleria Il Torchio-Costantini Arte Contemporanea. Milano. Italia.

2009.Un llibre per al Martí. Galeria Paqui Delgado. Sant Sadurní d’Anoia. Spain.

2008. Il libro dell’acqua. ( II parte ). Galleria Il Torchio-Costantini Arte Contemporanea. Milano. Italia . Il Libro dell’acqua. Galleria La Bussola. Cosenza. Italia . Il libro dell’acqua. Pinacoteca de Jesi. Italia .

2007. Il llibro dell’acqua. Palazzo delle Arti Napoli. Napoli. Italia Mémoire de le territoire ( Instal·lació ) i .Grans formats. Château d’Haute Serre. Cahors. France .

2006.Il libro degli alberi.. Galeria Il Torchio – Costantini Arte Contemporanea. Milano. Itàlia. El llibre dels arbres. Galeria Carme Espinet. Barcelona. Spain. El llibre dels arbres II. Galeria Espai Cavallers 31-33. Lleida. Spain. El llibre dels arbres II.

2004. Lo llibre dels núvols ( Un llibre per la Jana ). Galeria Carme Espinet. Barcelona. Spain.

2003. Un llibre per la Jana. Galleria Il Torchio. Milano. Italia.

2002. Lo llibre dels jocs. Galeria Carme Espinet . Barcelona. Spain. Il libro dei giochi. Galeria Il Torchio. Milano. Itàlia.

2001. Joanpere Massana. Galerie L´Arbre de Lune. Avignon. France.

2000. Representació i oclusió. Art & Públic. Cornellà de Llobregat. Spain. Anònims en les pedres ( a Sant Pere de Ponts ). Institut d´Estudis Ilerdencs.Lleida. Spain. Metres dins el meridià. Instal.lació. Institut Français de Barcelone. Barcelona. Spain.

1999. Imatges atrapades en el gel. Galeria Matisse. Barcelona. Spain. Les formes de l´alchimie. Pinture – Sculpture. Galerie L´Arbre de Lune.Uzès. France..Anònims en les pedres.Galeria Susany. Vic. Spain.

1998. Tautologies vegetals. Espai Guinovart. Agramunt. Spain. Jungfrau. Art Públic – Can Felipa. Barcelona. Spain

Exposicions Col·lectives

Selecció fins 2005

2016.ARTKARLSRHUE 2016. 100 Kubik Gallery. Karlsrhue. Alemanya.CARTA NO RICICLABILE. XXS Aperto al Contemporaneo. Palermo. Italia 2015.NAF

2015. Fiera d’ Arte Contemporanea de Napoli.Costantini Art Gallery. Italia.PATCHWORK 2. Must Gallery. Lunago. Suïssa.ARTEPADOVA. Costantini Art Gallery. Padova. Italia.NAF. NAPOLI ARTE FIERA. Costantini Art Gallery. Napoli. Italia.

2014. DYNAMIC GROUP EXHIBITION. Alica Winters Gallery.Arhem,Netherland.

2013.KATALANISCHE KÜNSTLER. Miró, Tàpies und Co. 100 Kubik Gallery. Kölnn. Deutschland. ART KARLSRUHE. 100 Kubik Gallery. Karlsruhe. Deutschland. ART LAREN. Alicia Winters Gallery. Laren. Netherland. MATER. Galleria Raffaella De Chirico. Torino. Italia.

2012. CARTA NON RICICLABILE. Costantini Art Gallery. Milano. Italia. AFFORDABLE ART FAIR. 100 Kubik Gallery. Hamburg. Deutschland. LUZ, COLOR…SILENCIO. Robert Ferrer, Leticia Felgueroso y Joanpere Massana. Alicia Winters Gallery. Arnhem. Netherland.

2011. BAF

2011. Bergamo Arte Fiera. Galleria Il Torchio-Costantini. Bergamo. Italia.ON-OFF. Tardor de l’art. Galeria Paqui Delgado. Sant Sadurní d’Anoia. Spain. ARTVERONA 2011. Galleria Il Torchio-Costantini. Verona. Italia.MATERIA ALL’ULTIMO INCONTRO. Galleria Il Torchio-Costantini. Milano. Italia.STEP09. Museo de la Scienzia e la Tecnologia Leonarco da Vinci. Milano. Italia.

2010.BAF

2010. Bergamo Arte Fiera.Galleria Il Torchio-Costantini. Bergamo. Italia.ARTEPADOVA

2010.  Galleria Il Torchio-Costantini. Padova. Italia.

2009. LILLE ART FAIR. G. Il Torchio-Costantini. Lille. France.MIART 09. Galleria Il Torchio-Costantini Arte Contemporanea. Italia.COLECTIVA ARTISTAS DE LA GALERIA. Galería Vértice. Oviedo. Spain. KLEIN FORMATE. 100 Kubik Gallery. Colonia. Deutschland. GALLERIA DI ARTE CONTEMPORANEA. Palazzo Pianetti. Pinacoteca de Jesi. Italia.

2008. BAF 2008. Fiera d’Arte Contemporanea di Bergamo. G. Il Torchio- Costantini.Bérgamo. Italia. ART-MADRID. Pabellon de Cristal de la Casa de Campo. Galeria CarmeEspinet. Madrid. Spain. PIAZZA D’ARTE. Teatro dell’Arte. Milano. Italia.MIART 08. G. Il Torchio-Costantini. Milano. Italia.St-08. Foire d’Strasbourg. Galleria Il Torchio-Costantini Arte Contemporanea. France.

2007. ARTMADRID. Pabellon de Cristal de la Casa de Campo. Galeria CarmeEspinet. Madrid. Spain. MIART 07. Gal. Il Torchio-Costantini Arte Contemporanea. Milano. Italia.RIPARTE. G. Il Torchio- Costantini Arte Contemporanea. Roma . Italia.

2006. ARTEFIERA. Fiera di Bologna. Galeria Il Torchio- Costantini ArteContemporanea. Italia.MIART 06. Galeria Il Torchio – Costantini Arte Contemporanea. Italia.St-06. Foire d’Strasbourg. Galeria Il Torchio-Costantini Arte Contemporanea.France.

2005. ARTEFIERA. Fiera di Bologna. Galeria Costantini Arte Contemporanea-Il Torchio. Itàlia.COL·LECCIO TESTIMONI. Adquisicions

2003-04. Fundació la Caixa. Sala deExposiciones Plaza Conde de Rodezno. Pamplona. Spain

Premis i Mencions
 • 10a. Mostra d´Arts Plàstiques per a Joves. Fase Territorial de Barcelona. Sala LolaAnglada. Generalitat de Catalunya. 1991.
 • 3a. Entrega. Fundació “ la Caixa “. Lleida. 1992.
 • 11a. Mostra d´Arts Plàstiques per a Joves. Fase Territorial de Barcelona. Sala LolaAnglada. Fase Territorial de Catalunya. Palau Marc. Generalitat de Catalunya. 1r Premi en Pintura.1992.
 • 34è Premi a la Pintura Jove. Sala Parés. 1992.
 • Artistes per un nou segle. Galeria Canals. 1994.
 • XIIè Premi Cercle de Belles Arts. Institut d´Estudis Ilerdencs.1995.
 • Xa. Mostra d´Art Contemporani Català. Galeria Canals. 1996.
 • XIIIè Premi Cercle de Belles Arts. Institut d´Estudis Ilerdencs.3r.Premi.1996.
 • Ia. Mosta d´Art Jove de la Noguera. Museu Comarcal de la Noguera. Balaguer. 1999.
 • XII Biennal Mostra d´Art Contemporani Català 2000. Canals Galeria d’ Art. Itinerant per Catalunya i Andorra.
 • Joves Artistes flamencs i catalans junts a Brussel·les. Universitat de Brussel·les . Bèlgica. Departament de la Presidència. Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. 2001.
 • 10 Artistes pel 700 aniversari de la Universitat de Lleida. 2000-03.Itinerant per les Universitats de parla catalana.
 • Premi als Èxits Culturals. Jove Cambra de Catalunya. 2004.

Uso de cookies

Utilitzem cookies per millorar l'experiència de navegació a la nostra web. Si es continua navegant, entenem que hi esteu d'acord. política de cookies, Clica a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies